HockeyNews
PLUS

HV71-tränaren om korvlådan, värvningar, nya retstickan och potentialen

(9161) Stephan Lundh-redigerad3
Bildbyrån

Publicerad: 30 juni 2019

FacebookXWhatsApp

Stephan ”Lillis” Lundh har haft en ”korvlåda” på magen i över fem veckor och golfsäsongen tycks vara körd.
Men HV71:s huvudtränare känner sig nyrenoverad och hans förhoppning är att känslan är densamma när det gäller hans lag inför kommande säsong.

SHL presenteras av ATG Sport

I november fyller Stephan Lundh 60 år. Det är svårt att tro.

Han har varit hockeycoach på högsta nivå i halva sitt liv och energin kan ingen ta ifrån honom. Särskilt inte nu när han har låtit operera högeraxeln även om det gör att han tillfälligt känner sig lite tilltufsad.

– I februari slet jag av en sena till och då sa läkaren att nu får du nog fixa till den där, så jag fick göra en liten renovering, säger HV71-tränaren.

– Jag har haft en dålig axel i kanske 15-20 år och haft smärta. Nu har de lagat tre senor och tagit bort ena bicepssenan, och det är högerarmen, så det är den man använder mest. Det blir som nytt eller mycket bättre än vad jag har haft i alla fall.

– Jag har haft som en ”korvlåda” (mitella) som man egentligen ska ha i tolv veckor, men jag lyckades väl ha den i fem och en halv vecka, men kör utan nu. Det blir lite sjukgymnastik. Det är golfen som blir lite lidande…

"Lillis" Lundh är laddad för en ny säsong i HV71. Foto: Bildbyrån.

HV71 och Stephan Lundh har fått distans till hockeyns puls. Han fick ta över som huvudansvarig då Johan Lindbom fick sparken i slutet av november. Sedan gick det jättebra och i januari var HV det formstarkaste gänget av alla.

Ett bra utgångsläge inför SM-slutspelet. Men…

– Det var en märklig säsong, lite upp och ner och jag fick hoppa in där. Det som var bra var att vi under en längre tid spelade bra där. Efter februariuppehållet blev det tyvärr mindre bra. Det grämer mig lite grann varför det blev så, säger Lundh.

Och grämer man sig över något gräver man ofta efter svar.

– Det går egentligen hitta en massa förklaringar. Jag tycker ändå i efterhand att även det är jäkligt surt att åka ut i den sjunde och avgörande (SM-kvartsfinalen mot Färjestad), så kändes det i alla fall som vi var så nära det kan gå.

Lundh fortsätter:

– Nu vann Frölunda och samtidigt hade kanske åtta lag varit nära den där guldmedaljen. Man vet aldrig. Hade vi gått vidare efter Färjestad… Man har ingen aning. Jag tycker lagen är så jäkla jämna. När man torskar gör det andra laget antagligen sitt sätt att spela lite bättre.

Inför kommande säsong efterlyser Stephan Lundh en större noggrannhet.

Närmare bestämt:

– Vi behöver vara vassare i powerplay. Vi behöver vara mer effektiva framåt. Det var som när vi vann 2017, då när guldet väl togs kändes vi bäst, men det tog vi i den sjunde och avgörande matchen på övertid. Så små är marginalerna, men det är samtidigt jäkligt häftigt.

– Tittar du på lagen på pappret nu, alla är ju bra. Lag som inte gick till slutspel, Örebro, Brynäs och Linköping, alla de lagen är bra. Det handlar så otroligt mycket om vad du gör med ditt lag. Noggrannheten är enormt viktig.

HV71 har tvingats fylla i en hel del luckor i sin spelartrupp och som HockeyNews.se kunde berätta i onsdags är Juuso Ikonen på ingång. Med honom i truppen har HV71 13 forwards.

LÄS MER: Forwarden på väg till HV71: "Var väldigt bra i Djurgården"

Målet är att ha 14. Plus juniorer som kan vara redo för inhopp.

Hur konserverar man det som har varit bra och slipar bort det som har varit mindre bra inför en ny säsong?

– En viktig sak är att börja på ruta ett. Tittar man runt så kanske det är Frölunda som är förskonade, men vi får åter igen ungefär tio nya gubbar. Det jag tycker är bra är att det är två saker du kan påverka och det är vilka du tar in och vad du gör med ditt lag. Det känns bra nu. Men det gör det antagligen om du frågar 13 andra tränare också, hehe, säger Lundh.

Och tittar man till vad HV71 har fått in istället för forwards som Robin Figren, Markus Ljungh, Mattias Tedenby, Andreas Thuresson och Sebastian Wännström så sticker kanadensaren Anthony Camara ut. Inte minst för att han har dragit på sig många utvisningsminuter i både Tyskland och Danmark där han har spelat de senaste två säsongerna.

– Killen är född 1993, så det är en bra ålder. Jag har sett honom en hel del, inte live, men Johan Davidsson (assisterande sportchefen) har sett honom live. Jag har pratat med honom några gånger och det som är skönt är att han har den här attityden som jag tycker är viktig.

Kan du utveckla det?

– Inte att han går över gränsen, för det får man inte säga, men han vill gärna spela på gränsen. Det är precis så man vill ha ”transatlanterna”, riviga. Han har ett jäkla bra skott, en skicklig spelare. En intensiv energispelare. Jag tycker det är viktigt för oss, för jag upplever att vi förra året och även nu har en jäkligt bra grupp. Sedan gäller det att skruva lite till och få de här killarna att sätta press på varandra. Jag tror han kan hjälpa oss med det.

Tre Kronor-meriterade Linus Fröberg tar en centerplats i HV71 kommande säsong. Foto: Bildbyrån.

HV71 har värvat centrarna Linus Fröberg (Växjö) och Axel Holmström (Detroits farmarlag Grand Rapids) och sedan tidigare har man Joakim Andersson och David Gustafsson.
Andersson gjorde sin poängmässigt bästa SHL-säsong (25 poäng) och det gjorde även Växjövärvningen Linus Fröberg (28 poäng).

Är det tillräckligt spetsigt?

– Du nämner de här killarna. Centrar är i mina ögon med det sätt vi spelar på kanske inte de som kanske gör de här sista. Men Linus Fröberg har varit otroligt jämn. De sista fyra säsongerna har han spelat 52 grundseriematcher och blivit bättre poängmässigt sett. Jocke också. David Gustafsson är en liknande center. De är viktiga för de är skickliga i spelsinne, kloka både bakåt och framåt, säger Lundh.

– Där jag hoppas på lite spets och utveckling är i en sådan som Filip Sandberg som jag ser som en ny spelare för oss. Jag tror att han kan bidra med det. Linus Sandin, som jag tycker också var ganska spetsig är en ung spelare som vi ska kunna göra ännu bättre.

Lundh pratar entusiastiskt och lyfter fram den positiva delen hos HV-spelarna, men ändå balanserat.

– Jag ser (Simon) Önerud, som jag tycker gjorde en bra säsong kan bli ännu jämnare. Hans lägstanivå ska vara ännu högre och hans högstanivå ska vara som han brukar vara.

Önerud är en pålitlig mål- och poänggörare i SHL och gjorde 17 mål förra säsongen.

– Martin Thörnberg ser fantastiskt bra ut nu. Han är äldre, och man vet aldrig var det hamnar, men han är också en sådan som ska nypa in den, säger Lundh om Thörnberg som har börjat få skadebekymmer som 30-plussare.

– Christoffer Törngren som avslutade bra, som också har gjort en bra sommar, ska också vara en kille som ska ligga på 35, ja 40 poäng, tycker jag. Det är några av de vi har som de som kommer in kan hjälpa till att kanske göra ännu vassare.

– Axel Holmström, som är en center, gjorde det rätt bra då han var hemma senast i SHL. Det är killar som vi hoppas vi kan göra bättre och som vi hoppas kan hjälpa till med spetsbitarna.

Stephan Lundh ska ha några sköna semesterveckor i juli och kanske hälsa på lite vänner i Stockholm varifrån han kommer ursprungligen.

Men innan det blir ledigt vill han också passa på att puffa för potentialen hos några av backarna. Snacka går ju!

– När vi pratar powerplay har vi Nisse Andersson. Han kan ge oss ännu mer och har varit med nu från dag ett. Han har också gjort det väldigt bra under försäsongen.

– Vi har tagit Johannes Kinnvall från Timrå, som också har varit bra i powerplay. Jag tycker det är spännande. Eric Martinsson gillar jag väldigt mycket och har följt honom ända sedan han var grabb i Jonstorp.

Emil Johansson är tillbaka i HV71 efter spel i AHL och Djurgården. Foto: Bildbyrån.

– Emil Johansson som ändå avslutade väldigt bra i Djurgården och som är härifrån är också i en bra ålder. Det är ett spännande lag. Men det är 13 lag som säger samma sak om sina lag, som sagt. Det gäller att vi är smarta och kan spela vårt spel lite bättre.

Just den detaljen blir extra viktig.
Som alltid.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!